Wordpress Nedir?
WordPress, dünya genelinde milyonlarca web sitesinin temelini oluşturan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS).PHP dilinde yazılmış olan WordPress MySQL veritabanını kullanır.Wordpress’in tarihi 2001 yılında Michel Valdrighi tarafından hayata geçirilen b2/cafelog adlı blog platformuna dayanmaktadır. Fakat b2/cafelog’un 2002 yılında kaldırılmasından sonra Matt Luttenweg ve arkadaşı Mike Little 2003 yılında WordPress’i geliştirmeye başladılar.Wordpress'in ilk çıktığı zamanlardan bugüne kadar kullanımı sürekli artmış ve yaygın kullanım oranı arttıkça da Wordpress daha da kullanışlı hale getirilmek için sürekli geliştirilmiş ve hala geliştirilmeye devam etmektedir. Halihazırda bilinen içerik yönetim sistemlerinin %64,4'ü ve tüm web sitelerinin %43'ünün Wordpress kullandığı hesaplanmaktadır. WordPress açık kaynak bir yazılım olmasından dolayı herkes indirebilir,kullanabilir veya ücretsiz olarak özelleştirebilir.İlk çıktığında blog tabanlı olsa da günümüzde sadece blog değil,kurumsal siteler,haber siteleri,e-ticaret siteleri gibi siteler kurulabilmektedir.
WordPress’in Avantajları
WordPress’in en önemli avantajlarından birisi esnekliğidir.İster bir blog, ister bir e-ticaret sitesi,ister bir haber sitesi yapmak isteyin WordPress ile kolayca yapabilirsiniz.Ayrıca içerdiği binlerce tema ve eklenti ile sitenizi özelleştirebilirsiniz.
WordPress kullanımı kolay bir arayüze sahiptir.Bu sayede kodlama bilgisi olmayan kullanıcılar dahil web sitesi oluşturabilir.Fakat kodlama bilgisi olan kullanıcılar da WordPress’in açık kaynaklı oluşu sayesinde kodları düzenleme ve özelleştirme yolunda kullanıcılara olanak sağlar.
WordPress’in önemli avantajlarından birisi de SEO dostu olmasıdır.WordPress, arama motoru optimizasyonu (SEO) için birçok eklenti sunar.Bu sitenizin arama motorlarında daha yüksek sıralamalar elde etmesini sağlar.
Güncel olmasının yanında, çok dil desteği sayesinde farklı dillerde içerik oluşturmayı kolaylaştırır.Bu sayede global içerik üretebilirsiniz.
WordPress’in Tarihçesi
- 2003 – WordPress’in Doğuşu: WordPress, 2001 yılında Fransız bir programcı olan Michel Valdrighi tarafından oluşturulan bir blog platformu olan b2/cafelog’un devamı olarak başladı. Valdrighi, projeyi 2002 yılında geliştirmeyi durdurdu ve bu durumdan memnun olmayan kullanıcılar Matt Mullenweg ve Mike Little, b2/cafelog’u yeniden tasarlayarak yeni bir web sitesi oluşturma yolu ortaya çıkardılar. Bu, WordPress’in doğuşuydu. 27 Mayıs 2003’te Matt ve Mike, b2/cafelog’un bir çatalı olan ancak önemli iyileştirmelerle birlikte gelen WordPress’in ilk sürümünü duyurdular.
- 2004 – WordPress 1.2 ve Eklenti Mimarisi: 2004 yılında, WordPress ekibi, kullanıcıların WordPress’in varsayılan işlevlerini genişletmek için eklentiler oluşturmasını sağlayan yeni bir özellik olan eklenti mimarisini içeren 1.2 sürümünü sundu.
- 2005 – WordPress 1.5, Sayfalar, Yorum Moderasyonu, Kubrick Teması ve Automattic: 2005 yılında, WordPress 1.5 sürümü birkaç önemli özellikle birlikte geldi. İlk olarak, Matt, Kubrick‘i, 1.5’in sunduğu “son derece esnek tema sistemi”ni sergilemek için yeni bir varsayılan tema olarak tanıttı. İkincisi, WordPress blog gönderilerinin ötesine geçti ve sayfalar için destek ekledi. Son olarak, WordPress 1.5, ilk yorumların onay gerektirmesiyle yorumları kolayca denetlemeyi mümkün kıldı. Ayrıca, Matt Mullenweg Automattic‘i başlattı ve önde gelen WordPress katkıda bulunanları işe almaya başladı.
- 2006 – WordPress 2.0, WYSIWYG Düzenleyici ve WordPress Ticari Markaları: Yılın sonlarına doğru, WordPress 2.0 sürümü yayınlandı. Dahili bir WYSIWYG (What You See Is What You Get) sayfa düzenleyicisi getirdi ve yayın akışını iyileştirdi. Kullanıcılar, gönderi üzerinde çalışırken etiket ve kategoriler ekleyebilir hale geldi. Ayrıca yayınlamadan önce son gönderiye ön izleme olanağı kazandılar.
- 2007 – WordPress 2.1: 2.1 sürümü, geliştirilmiş arama işlevselliği ve kaydedilmemiş içeriğin kaybını önlemek için bir otomatik kaydetme özelliği ile birlikte geldi.
- 2008 – WordPress 2.5, Yeni Yönetici Kontrol Paneli: 2008 yılında, bir web tasarım şirketi olan Happy Cog, WordPress ekibiyle işbirliği yaptı ve WordPress’in yeni yönetici arayüzünün tasarımına yardımcı oldu.
- 2009 – WordPress 2.8, BuddyPress: WordPress 2.8 sürümü, geliştirilmiş widget yönetimi ve yeni bir tema tarayıcısı ile birlikte geldi.
- 2010 – WordPress 3.0, WordPress Vakfı: 2010 yılı, WordPress için önemli bir yıldı. Automattic, WordPress marka adı ve ünlü mavi logosunun WordPress Vakfı‘na transferini tamamladı. Bu, WordPress’in açık kaynaklı kalacağını ve topluluk üyelerinin projeye katkıda bulunmaya devam edeceğini garanti etti.
- 2011-2012 – WordPress 3.1, 3.2, 3.3 ve 3.4: Bu yıllar boyunca, WordPress bir dizi yeni özellik ve iyileştirme sundu. Bu yenilikler arasında hız ve performans iyileştirmeleri, yeni varsayılan tema, iç bağlantılar, sürükle ve bırak medya yükleyici ve tema özelleştirici gibi özellikler bulunuyor. Bu dönemdeki geliştirmeler, WordPress’in kullanım kolaylığını ve esnekliğini artırdı ve platformun popülaritesini katkı sağladı.
- 2013 – WordPress 3.6, 3.7 ve 3.8: 2013 yılında da WordPress’in hızlı gelişimi devam etti ve WordPress üç büyük sürümle karşılaştı. WordPress, 3.6 “Oscar”, 3.7 “Basie” ve 3.8 “Parker” olmak üzere üç ana sürüm yayınladı. Bu sürümler, otomatik arka plan güncellemeleri, geliştirilmiş arama sonuçları, daha iyi revizyon kontrolleri ve kullanıcı arabirimi gibi özelliklerle birlikte geldi. Ayrıca, kullanıcıların aynı içeriği aynı anda düzenlemesini önlemek için “Post Locking” özelliği de tanıtıldı.
- 2014 – WordPress 3.9 ve 4.1: 3.9 sürümü ile WordPress ekibi, görsel gönderi düzenleyicisine değişiklikler getirdi.
- 2015 – WooCommerce: Bu yıl, Automattic, zaten bir WordPress eklentisi olarak hakim olan ve çevrimiçi mağazalar oluşturmak için kullanılan WooCommerce’u satın aldı.
- 2016 – WordPress 4.5, 4.6 ve 4.7: 2016 yılında yayınlanan WordPress 4.5, 4.6 ve 4.7 sürümleri, kullanıcı deneyimini artırmak ve geliştirmek için bir dizi özellik ve iyileştirme getirdi. Bu sürümler, özelleştirilebilirlik, medya yönetimi, düzeltmeler ve performans iyileştirmeleri gibi alanlarda önemli adımlar attı. Ayrıca, bu güncellemelerle birlikte daha hızlı ve daha verimli bir şekilde içerik oluşturmayı ve düzenlemeyi kolaylaştıran yeni düzenleme araçları da sunuldu.
- 2017 – WordPress 4.9 ve Güvenlik Açıkları: 2017 yılı, WordPress topluluğu için iyi başlamadı çünkü REST API’nin, WordPress 4.7’ye dayalı web sitelerini hacklemeye izin veren güvenlik açıklarına sahip olduğun bulundu.
- 2018 – WordPress 5.0, Gutenberg Düzenleyici: 2018 yılında, WordPress resmi olarak Gutenberg düzenleyicisini 5.0 sürümünde başlattı.
- 2019 – WordPress 5.1, Site Sağlığı: 2019 yılında, WordPress ekibi, Gutenberg projesi ile gelen araçların hata ayıklamasına önemli bir zaman harcadı.
- 2020 – COVID ve WordCamps: COVID nedeniyle, Matt Mullenweg, Bangkok’ta gerçekleşecek olan WordCamp Asia’yı iptal etti.
- 2021 – WordPress 5.7 ve 5.8: 2021, WordPress’in tam site düzenlemeye doğru daha fazla gelişme getirdi.
- 2022 – WordPress 5.9 ve 6.0: 2022 yılında, WordPress ekibi, tam site düzenlemeyi (FSE) mümkün kılmak için düzenleme sürecini daha da rafine etti.
- Gelecek – WordPress’in Geleceği: WordPress, Gutenberg projesinin başlangıcından bu yana web sitesi geliştirme ortamını değiştiriyor. Şu anda, WordPress, Gutenberg projesinin ikinci aşaması olan Özelleştirme üzerindeki çalışmasına devam ediyor. Son yayınlanan WordPress 6.1 ve 6.2 sürümleri, kullanıcıların site düzenlemelerini daha da kolaylaştıran bir dizi yeni özellik ve geliştirmeyi beraberinde getirdi. Site düzenleyicisi beta aşamasından çıktı ve kullanıcıların blokların nasıl göründüğünü ve davrandığını görmelerini sağlayan bir Stil Kitabı özelliği eklendi. Ayrıca, kullanıcıların tema veya bloklarına özel CSS eklemelerine olanak sağlandı. Blok stillerini kopyalayıp yapıştırma yeteneği, kullanıcıların belirli bir blokta yaptıkları değişiklikleri kolayca başka bir bloğa uygulamalarını sağlar. Ayrıca, kullanıcıların belirli bir web sitesi alanında değişiklik yapmak istediklerinde hangi şablonu düzenlemeleri gerektiğini bulmalarını kolaylaştıran yeni bir şablon göz atma deneyimi sunuldu. Kullanıcıların kendi WordPress medya kütüphanelerinden veya Openverse‘den telif hakkı olmayan görüntüleri göz atabilecekleri bir ‘Medya’ sekmesi eklendi. Bu özelliklerin yanı sıra, WordPress 6.2, blok ayarları ve stilleri arasında ayrım yapmayı kolaylaştıran alt paneller ve tüm araç çubuklarını ve düzenleme panellerini ekrandan kaldıran yeni bir dikkat dağıtıcı olmayan mod gibi bir dizi başka geliştirmeyi de içeriyor.